Τι είναι η υπεριδρωσία;

Η υπεριδρωσία είναι μία παθολογική κατάσταση. Πρόκειται για διαταραχή, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα εφίδρωση που υπερβαίνει τη φυσιολογική ποσότητα που απαιτείται για την διατήρηση σταθερής της θερμοκρασίας του σώματος. Yπολογίζεται ότι περίπου το 1% του πληθυσμού πάσχει από υπεριδρωσία (1). Οι ασθενείς με υπεριδρωσία παράγουν, τόσο μεγάλη ποσότητα ιδρώτα που τους προκαλεί αμηχανία στις κοινωνικές συναναστροφές ή παρεμπόδιση των καθημερινών δραστηριοτήτων τους (2, 3, 4).

Η υπεριδρωσία μπορεί να ταξινομηθεί ως :

Εστιακή: περιορίζεται σε συγκεκριμένα ανατομικά σημεία – συνήθως παρουσιάζεται στις παλάμες (παλαμιαία υπεριδρωσία), στις μασχάλες (μασχαλιαία υπεριδρωσία), στο πρόσωπο (προσωπιαία υπεριδρωσία), ή στα πέλματα (πελματιαία υπεριδρωσία)
Γενική: Εμφανίζεται σε όλο το σώμα.

Υπάρχουν δύο τύποι υπεριδρωσίας:

Η ιδιοπαθής ή πρωτοπαθής υπεριδρωσία. Πρόκειται για υπερβολική εφίδρωση, για την οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί συγκεκριμένη αιτία. Θεωρείται ότι η ιδιοπαθής υπεριδρωσία μπορεί να είναι κληρονομική.
Η δευτεροπαθής υπεριδρωσία. Πρόκειται γιαυπερβολική εφίδρωση, η οποία παρουσιάζεται ως σύμπτωμα άλλων ιατρικών καταστάσεων που περιλαμβάνουν μασχαλιαίες διαταραχές, δυσλειτουργία θυρεοειδούς, βλάβη νεύρων, εμμηνόπαυση ή και ανεπιθύμητη ενέργεια φαρμακευτικής αγωγής.

Αιτίες εμφάνισης της υπεριδρωσίας:

Η υπεριδρωσία είναι το αποτέλεσμα δυσλειτουργίας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος.
Στους ανθρώπους που πάσχουν από υπεριδρωσία παρατηρείται είτε υπερβολική παραγωγή ενός συγκεκριμένου νευροδιαβιβαστή (ακετυλοχολίνη) από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, είτε υπερβολική αντίδραση των ιδρωτοποιών αδένων ακόμα και σε κανονικά επίπεδα παραγωγής νευροδιαβιβαστή. Σε κάθε όμως περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι η υπερβολική εφίδρωση.

Συνέπειες:

Η υπεριδρωσία προκαλεί ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων στη δουλειά και στο σπίτι που περιλαμβάνουν:

Σοβαρά συναισθηματικά και κοινωνικά προβλήματα
Τάση να λερώνουν τα ρούχα & συνεπώς ανάγκη συχνής αλλαγής
Αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων του δέρματος

Οι ασθενείς με μασχαλιαία ή παλαμιαία υπεριδρωσία εμποδίζονται σε μια σειρά δραστηριοτήτων στην καθημερινή ζωή και στην εργασία. Αισθάνονται αμηχανία, άγχος και έλλειψη άνεσης. Πρέπει να αλλάζουν ρούχα αρκετές φορές την ημέρα και η κατάστασή τους συχνά τους περιορίζει τόσο κοινωνικά, όσο και επαγγελματικά. Οι ασθενείς που πάσχουν από παλαμιαία υπεριδρωσία αισθάνονται αμηχανία κατά τη χειραψία και συχνά έχουν δυσκολία στο να κρατήσουν αντικείμενα ή να χρησιμοποιήσουν ένα πληκτρολόγιο.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η γενική επίδραση στην ποιότητα της ζωής μπορεί να είναι παρόμοια ή μεγαλύτερη από αυτή που αναφέρεται για την ακμή ή την ψωρίαση.

http://www.mylook.gr/sections/derma_kai_omorfia/articles/1/yperidrosia.html

Το matrix24.gr φιλοξενεί σήμερα την δερματολόγο Τόνια Βλαδένη, προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για τα συμπτώματα αλλά και τις θεραπείες.

Το νόσημα διακρίνεται σε πρωτοπαθή (ιδιοπαθή) ή δευτεροπαθή και σε εστιακή ή γενικευμένη υπεριδρωσία.

Εμφανίζεται αφμοτερόπλευρα, συμμετρικά στις μασχάλες, στις παλάμες, στα πέλματα, στο πρόσωπο. Υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό σε ποσοστό 30-35%.

Το νόσημα έχει σοβαρές κοινωνικές επαγγελματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων αυτών.

Τι να κάνω;

Η θεραπεία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Περιλαμβάνει τοπική αγωγή, όπως άλατα αλουμινίου, ιοντοφόρηση, χορήγηση αντιχολινεργικών από το στόμα. Ακόμη θα μπορούσαμε να συστήσουμε χειρουργική αφαίρεση των ιδρωτοποιών αδένων ή συμπαθεκτομή. Μειονέκτημα των πιο πάνω παρωχημένων μεθόδων είναι η χαμηλή αποτελεσματικότητα, οι ανεπιθύμητες ενέργειες που τις συνοδεύουν και η απώλεια χρόνου.

Σήμερα πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα ;

Πρόσφατη μέθοδος προσέγγισης και αντιμετώπισης του προβλήματος στο δερματολογικό ιατρείο αποτελεί η αλλαντινή τοξίνη τύπου Α, το γνωστό φάρμακο σε όλους για τις θεραπείες των ρυτίδων.

Πως δρα;

Η ισχυρή αυτή νευροτοξίνη αναστέλλει την απελευθέρωση της ακετιλοχολίνης από τις προσυναπτικές μεμβράνες των μεταγαγγλιακών νευρικών ινών με αποτέλεσμα την τοπική χημική απονεύρωση των ιδρωτοποιών αδένων.

Πως εφαρμόζεται; Θα έχω παρενέργειες;

Πριν την χρήση ο δερματολόγος κάνει χαρτογράφηση της πάσχουσας περιοχής (μασχάλης – παλαμών – πελμάτων) με το τεστ αμύλου – ιωδίου και φωτογράφηση της περιοχής για καταγραφή της έκτασης του προβλήματος.

Ακολουθεί ενδοδερμική έγχυση της τοξίνης με πολύ λεπτή βελόνα ινσουλίνης.

Θα πονέσω;

Γίνεται τοπική αναισθησία με κρέμα gel, κρύο σπρέι, εφαρμογή πάγου. Στην περιοχή της μασχάλης ή αναισθησία δεν είναι απαραίτητη γιατί η μέθοδος δεν προκαλεί πόνο.

Το δοσολογικό σχήμα θα το καθορίσει ο γιατρός.

Η δράση του φαρμάκου γίνεται αντιληπτή σε 2-10 ημέρες μετά την έγχυση.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Διαρκεί 7-16 μήνες για την μασχάλη και 5-12 μήνες για την υπεριδρωσία παλαμών – πελμάτων.

Είναι ασφαλής η μέθοδος;

Η ενδοδερμική έγχυση αλλαντίνης τοξίνης τύπου Α, αποτελεί σήμερα μία μοναδική θεραπευτική επιλογή για το πρόβλημα της υπεριδρωσίας.

Η μέθοδος είναι σχετικά ανώδυνη, με αποτελέσματα που διαρκούν πολλούς μήνες, χωρίς ουλές και δυσμορφίες κατά την εφαρμογή της από έμπειρο δερματολόγο.

Προσφέρει ποιότητα ζωής.

Αντενδείξεις :

- Δευτεροπαθής υπεριδρωσία

- Λήψη αμυνογλυκοσιδών

- Ιστορικό διαταραχής πήξης αίματος

- Μυασθένεια Graves

- Εγκυμοσύνη (για τις γυναίκες)

Η Dr. Τάνια Βλαδένη είναι Ιατρός Δερματολόγος – Υγιειονολόγος-Επιστημονικός Συνεργάτης του Νοσοκομ. «’ΥΓΕΙΑ»

http://www.matrix24.gr/2013/06/%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B4%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%81%CF%81%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

τα σχόλια σε greeklish θα διαγράφονται χωρίς απάντηση